Winterdepressiezelftest

Veiligheid en bijwerkingen

Lichttherapie is een effectieve en veilige behandeling, mits u een goede medisch gecertificeerde lichttherapielamp koopt, de gebruiksaanwijzingen en/of de aanwijzingen van een behandelend arts goed opvolgt.

Bijwerkingen lichttherapie

Soms kunnen bij aanvang van de therapie lichte bijwerkingen optreden als hoofdpijn, vermoeide ogen of misselijkheid. Meestal verdwijnen deze verschijnselen binnen enkele dagen. In uiterst zeldzame gevallen wordt een manie gemeld. Bij manische depressiviteit wordt het gebruik van lichttherapie in een manische episode dan ook niet aangeraden.

Lichttherapie kan de werking van antidepressiva versterken. Lichttherapie wordt vanwege deze reden door artsen juist toegevoegd aan een behandeling met antidepressiva om dit effect te bereiken. Doe dit echter nooit zonder overleg met uw behandelend arts.

Mensen met een oogziekte (bijvoorbeeld maculadegeneratie), of die de laatste dertig dagen een laserbehandeling aan het oog hebben ondergaan, worden geadviseerd hun (oog)arts te raadplegen voordat men begint met lichttherapie. Ook bepaalde antibiotica kunnen uw ogen extra gevoelig maken voor UV-licht. Zorg er daarom altijd voor dat u een lichttherapielamp koopt of gebruikt die geen gebruik maakt van UV-licht.

Bespreek voordat u met lichttherapie begint, altijd uw gezondheidsklachten met uw arts.

Lichttherapie en veiligheid

Lichtttherapie is veilige en eenvoudige behandeling, mits u een goede lichttherapielamp koopt en deze op de juiste manier gebruikt. Laat u uitgebreid informeren over de kwaliteiten van de lamp. U doet er verstandig aan een medisch gecertificeerde lamp te kopen. Dan weet u zeker dat de lamp voldoet aan bepaalde medische richtlijnen. U herkent de medische certificatie aan het CE-teken gevolgd door een getal. Ontbreekt het getal, dan is de lamp niet medisch gecertificeerd.

Pas op met lichttherapielampen die gebruik maken van alleen blauw licht. Bij het gebruik van alleen blauw licht (blauwe lampjes) bestaat er een kans op (blijvende) oogschade. Het gevaar van het gebruik van blauw licht ALLEEN staat ook wel bekend als ‘blue light hazard'. De ogen reageren niet natuurlijk op blootstelling aan puur blauw licht. Normaliter zullen de pupillen van de ogen als natuurlijke bescherming samenknijpen bij blootstelling aan intens licht. Bij blootstelling aan puur blauw licht, gebeurt dit niet. Koop daarom een lichttherapielamp die gebruik maakt van een breder kleurenspectrum.

Bespreek voor dat u met lichttherapie begint, altijd uw gezondheidsklachten met uw arts.

>> Lichttherapie. Thuis of in het ziekenhuis?